Az alkohol öl, butít és…
Mennyire egészséges a mérsékelt alkoholfogyasztás?
Azt a nézetet,
miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges, sok orvos is osztja. De
vajon valóban egészséges ital a bor, netán a boldogság forrása is? Mindennek van némi alapja, ugyanis az alkohol
fontos kalóriaforrás – amit jól bizonyítanak a tekintélyes sörhasak –, és
fokozza az étvágyat is. A túlsúly kialakulásában még a mérsékelt
alkoholfogyasztás is jelentős szerepet játszik. Aki esténként egy-két üveg sört
vagy negyed liter bort elfogyaszt, ne csodálkozzon, ha súlya folyamatosan
gyarapszik, még akkor is, ha amúgy ételadagjai visszafogottak. Főképp a
középkori és kora újkori, a desztillációt feltaláló alkímiának köszönhető, hogy
az alkohol szinte spirituális jelentőségre tett szert. Az ősi alkimista
elképzelés, hogy például a bor előállításakor valami magasabb rendű, egészen
tiszta szubsztancia keletkezik, a mai napig makacsul tartja magát. Pedig a
borban és egyéb alkoholos italokban sok nem természetes adalék (szulfátok,
nitrogén, enzimek, szorbinsav stb.) is előfordul, még ha csak nyomokban is.
Erről az ezekre érzékeny vagy egyenesen allergiás emberek sokat tudnának
mesélni.
mérsékelt alkoholfogyasztás?
Az absztinenseknek miért rosszabbak az eredményeik a klinikai
tanulmányokban?
A mindennapi egy pohárkával kapcsolatban gyakran emlegetik
Paracelsus híres mondatát, miszerint „a dózistól függ, mi orvosság és mi a
méreg”. De ki mondja meg, mennyi ez a „mérték”? A moderált alkoholfogyasztással
kapcsolatos nagy felmérésben (NHANES-III) a mértékletes fogyasztást heti (!)
negyed liter borban határozták meg.
Honnan származik egyáltalán az alkohol pozitív hatásába vetett
hit? Nos, nem kettős vaktesztből, ahogy az gyógyszerek engedélyezésénél szokás,
hanem a populáció egészségi adatainak és étkezési szokásainak statisztikai
adataiból. Az ilyen felmérésekben például meghatározott létszámú embert éveken
át figyelnek, életstílusukat összehasonlítják egészségi állapotuk alakulásával,
és az eredményekből következtetéseket vonnak le. A nagy mennyiségű alkoholt
fogyasztók nagy veszélynek teszik ki magukat. A betegségek kockázati skálájának
második helyén azonban gyakran az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók
(absztinensek) állnak, és náluk kedvezőbb helyzetben vannak, akik mértékletesen
ugyan, de fogyasztanak alkoholt. De ha pontosabban megvizsgáljuk az adatokat, a
következőket találjuk: Sok absztinens korábban alkoholista volt, ez magyarázza
magasabb kockázati státuszukat és rosszabb életkilátásaikat.
Emellett létezik ama betegeskedő emberek csoportja, akik
túlérzékenyek az alkoholra, ezért nem isznak egy cseppet sem. Vannak továbbá,
akik erős hatású gyógyszereket szednek (antibiotikumokat, altatókat,
nyugtatókat, vérhígítókat, antidepresszánsokat, egyéb, idegrendszerre ható
gyógyszereket), és ezért nem ihatnak alkoholt.
Számos egyéb különleges tényező adódik össze a nemivók igencsak
heterogén csoportjában. A lényeg az, hogy az absztinensek nem azért betegebbek,
mert nem isznak alkoholt, hanem azért tartózkodnak az alkoholfogyasztástól,
mert nagyrészt amúgy is valamilyen alapbetegségben szenvednek. Végzetes lenne,
ha nekik a statisztika alapján azt javasolnánk, igyanak meg mindennap egy pohár
bort!
A kevésbé „igazi” absztinensekre, akik egészségesek, és „csak”
meggyőződésből tartózkodnak az alkoholfogyasztástól, a statisztika nincs
tekintettel. Ha azonban célzottan olyan társadalmi csoportokat vizsgálunk, akik
például vallási okokból tartózkodnak az alkoholtól, náluk jóval kedvezőbbek az
egészségügyi értékek és a várható élettartam, mint a mérsékelt
alkoholfogyasztóknál. Hasonlóan egyértelmű eredménnyel zárult a korábbi
statisztikák újbóli értékelése.
Alkohol az orvosságokban – mennyire veszélyes?
Az alkohollal kapcsolatos, részben jogos kritika hatására
egyeseknél kialakult a „minden cseppje méreg” felfogás. Ők általában a
természetes hatóanyagú orvosságokkal is összeférhetetlennek tartják az
alkoholt. Ez a félelem azonban minden valós alapot nélkülöz.
Az alkohol sokféle élelmiszerből, erjedés hatására keletkezik,
tehát mindennapos táplálkozásunk része. Élesztős tészták, kefir, gyümölcslevek,
savanyú káposzta – számos forrása létezik tehát az alkoholnak, de ezekben az
alkohol mennyisége általában 1 százaléknál kevesebb. E mennyiség szervezetünket
nem károsítja, mivel az alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzim segítségével
maradéktalanul lebontja. Valóban igaz a mondás, miszerint a dózis teszi a
mérget. A szeszes italok esetén az alkoholdózis a mennyiségtől és az ital
százalékban kifejezett alkoholkoncentrációjától függ. Ez azt jelenti, hogy
például egy adag (2 cl) pálinka annak ellenére, hogy magas az
alkoholkoncentrációja, kisebb alkoholdózist jelent a fogyasztónak, mint negyed
liter bor.
Éppen ezért nem kell megijednünk, ha bizonyos orvosságokban,
például egy növényi tinktúrában magas az alkoholkoncentráció. Aki megiszik fél
liter almalevet, ami általában kb. 0,7 százalék alkoholt tartalmaz, 0,35 g
tiszta alkoholt fogyaszt el. Ugyanakkor, bár néhány gyógynövénytinktúra akár 50
százalék alkoholt tartalmaz, ha naponta mindössze háromszor 20 cseppet veszünk
be belőle, csupán 0,3 gramm alkoholt vettünk magunkhoz.
Az orvosságokban található alkoholmennyiség tehát jelentéktelen,
és nem jelent semmilyen veszélyt. Alkoholbetegekre és gyermekekre ez az állítás
természetesen nem igaz, de azt leszögezhetjük, hogy felnőttek részére e
termékek alkoholtartalma elhanyagolható.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése